Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PiotrekSBI
    Drive
    • 2012
    • 61

tylko i wylacznie praca recznie

Komentarz

• piotrtdi
      Classic
      • 2010
      • 39

Zamieszczone przez PiotrekSBI
      co do glinki BH natknolem sie na jakiejs stronce i ludzie nie sa zbytnio z niej zadowoleni ponoc starsznie sie sypie sa to spostrzezenia innych nie moje zeby nie bylo
      Ja kupuje glinkę z tego linku wersja soft i daje rade (używałem ja na moich poprzednich autach i nie miałem żadnych problemów żeby się kruszyła)
      Pierwsza Skoda w moim życiu

Komentarz

• zak14
        Rider
        • 2011
        • 605
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

QD FK 425 bardzo fajnie się aplikuje - lakier istotnie - jak nazwa produktu na to wskazuje - pozostaje po nim super śliski.
        Natomiast gdy chodzi o trwałość i efekt wizualny, zdecydowanie przychylam się do rekomendacji kolegi Big. Ultimate Quick Detailer, w swoim rankingu stawiam wyżej nawet od Reload-a.
        Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• andrzej111
          L&K
          • 2010
          • 1391

Mam FK #425 i trzeba pilnować żeby nakładać w cieniu, w innym wypadku maże się i pojawiają się plamy. Efekt szkła + jak kolega wyżej napisał lakier staje się śliski.
          Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• PiotrekSBI
            Drive
            • 2012
            • 61

co do trwałosci sie nie przejmuje bo taki QD ma wytrzymac tydzien max 2
            tym razem zamowie FK ktory wydaje mi sie narazie bardziej wydajny niz QD megsa bo jest za ta sama cene a jest prawie 300ml wiecej w opakowaniu

Komentarz

• likoss
              Elegance
              • 2010
              • 753
              • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez Big
              Nigdy nie spotkałem kogoś takiego, ale z chęcią bym spotkał. Dobrych parę lat treningów Kyokushinkai nauczyłoby takiego raptusa moresu.
              gdzie cwiczyles pytam bo swego czasu tez cwiczylem w Lublinie teraz jedna odkrylem cos jeszcze lepszego jiu jitsu...
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
              http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem działania powłoki C-Quartz. Wczoraj umyłem swojego S II. Wcześniej ostatni raz myty był 31.12.2012 r., a więc ponad miesiąc temu. Na lakierze był syf niemiłosierny, choć po ostatnich roztopach i deszczach kropelkowanie o dziwo było bardzo ładne - na brudnym lakierze !!! Jednak mycie auta na którym położona jest powłoka, nawet po miesięcznej zimowej jeździe, to bułka z masłem. Lakier myje się bardzo łatwo. Ewentualne syfy przyspojone są do powłoki, a nie do lakieru i bardzo łatwo dają się od niej odspoić. Po potraktowaniu czystej już powłoki ultimate quick detailerem lakier wygląda jak chwilę po jej położeniu tzn. ma bardzo ładną głębię i połysk.
                Czarny Elegance

Komentarz

• lu5asz
                  RS
                  • 2011
                  • 2006
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Czyli widać,ze warto.Tylko z punktu ekonomicznego już tak średnio.Raz do roku nakladac powloke(1000 pewnie gdzies) nie kazdego na taki luksus stac, a z drugiej strony wiele osob lubi po prostu samemu sie tym zająć(umyc,nawoskowac,polerka).

Panowie,jaką polerkę byscie polecili na początek?do 500zł
                  Kondziu

OCP

Komentarz

• witachu
                    L&K
                    • 2011
                    • 1319

Zamieszczone przez Big
                    powłoki C-Quartz
                    na wiosnę też zakładam
                    OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                    (znajdź również na fb)

Komentarz

• damcyk
                      Drive
                      • 2007
                      • 59

W Tarnowie jest Auto spa Oto ich cennik Cquartz kosztuje 150 PLN ( to się opłaca czy lepiej dołożyć do czegoś lepszego ? )

OdyŻwianie oraz ochrona lakieru

DIAMONDBRITE ® 6 Lat Gwarancji lakier i tapicerka.
                      Mycie pojazdu, sprzątanie wnętrza, oczyszczenie lakieru, przygotowanie lakieru, zabezpieczenie lakieru ( mocno błyszczący płaszcz ochronny ) impregnacja tapicerki + odżywienie skóry, zabezpieczenie dywaników, zabezpieczenie zewnętrznych elementów winylowych, powłoka ochronna na przedniej szybie, odżywienie opon

Cena od: 600zł

LACROE ® 3lata gwarancji.
                      Mycie pojazdu, sprzątanie wnętrza, oczyszczenie lakieru, przygotowanie lakieru, zabezpieczenie lakieru ( mocno błyszczący płaszcz ochronny ) impregnacja tapicerki materiałowej, zabezpieczenie dywaników, zabezpieczenie zewnętrznych elementów winylowych, odżywienie opon.

Cena od 390zł

PGS – 12 mc zabezpieczenie lakieru.
                      Mycie nadwozia, oczyszczenie lakieru, przygotowanie lakieru, roczne zabezpieczenie lakieru.

Cena od 150zł

Cquartz – powłoka kwarcowa
                      Mycie pojazdu, sprzątanie wnętrza, oczyszczenie lakieru, przygotowanie lakieru, zabezpieczenie lakieru ( powłoka kwarcowa ) zabezpieczenie zewnętrznych elementów winylowych, powłoka ochronna na przedniej szybie, odżywienie opon, mikrofibra.

Cena od 500zł

Wosk o wysokiej zawartości Carnauby.
                      Mycie nadwozia, oczyszczenie lakieru z osadów, ręczna aplikacja najwyższej jakości naturalnego wosku o wyjątkowym i długotrwałym połysku.

Cena od 150zł

Wosk Carnauba III etapowy
                      Mycie nadwozia, oczyszczenie lakieru z osadów, aplikacja najwyższej jakości naturalnego wosku w 3 etapach o wyjątkowym i długotrwałym połysku.

Cena od 400zł

Renowacja i odswiezenie
                      Odświeżenie lakieru.
                      Podstawowa korekta lakieru pozwala usunąć znaczącą część zmatowień i zarysowań pozostawiając wysoką głębię koloru.

Cena od 250zł

Renowacja lakieru
                      Renowacja lakieru pozwala na usunięcie większosci rys, pozostają uszkodzenia najgłębsze, które są mało widoczne lakier pozostaje gładki i posiada piękny połysk. Zazwyczaj lakier po takim zabiegu wygląda lepiej niż na nowym samochodzie.

Cena od 600zł

Usuwanie rys i wżerów - 1 element.
                      Usuwanie rys, wżerów oraz innych mocniejszych uszkodzeń lakieru.

Cena 70zł 1 element
                      Skoda Octavia I 2001 1.9 TDI Laurin&Klement(SOLD)
                      Skoda Octavia II 2007 2.0 TDI 140 KM Elegance

Komentarz

• andrzej111
                        L&K
                        • 2010
                        • 1391

damcyk, Jeśli chcesz tanio i dobrze to wejdź na forum kosmetyka aut, poszukaj kogoś z okolicy, zobacz jego relacje i zagadaj. Na bank wyjdzie taniej, no i mistrzunio będę bardziej wiarygodny niż przypadkowa myjnia która ma w nazwie SPA, studio iitp.

Komentarz

• jamesbondzio
                          L&K
                          • 2009
                          • 1174
                          • Octavia III (5E3)
                          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

damcyk, ja mam Cquartz u siebie i na 100% jak chcesz miec efekt dobry to wczesniej trzeba zrobic polerke, inaczej Cquartz bardzo uwidoczni wszelkie rysy i ubytki lakieru.
                          kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Zamieszczone przez jamesbondzio
                            i na 100% jak chcesz miec efekt dobry to wczesniej trzeba zrobic polerke, inaczej Cquartz bardzo uwidoczni wszelkie rysy i ubytki lakieru.
                            Dokładnie. Do powłoki kwarcowej lakier MUSI być pozbawiony jakichkolwiek niedoskonałości. Inaczej będzie tragedia bo powłoka wyciągnie wszelkie niedoskonałości i dodatkowo je podkreśli.
                            Dość powiedzieć, że moja fabrycznie nowa Skoda Superb, przed nałożeniem powłoki C-quartz musiała przejść delikatną korektę lakieru.

[ Dodano: Wto 19 Lut, 13 16:50 ]
                            Zamieszczone przez damcyk
                            W Tarnowie jest Auto spa Oto ich cennik Cquartz kosztuje 150 PLN
                            Nie ma takiej możliwości, bo powłoka c-quartz jest ... droższa w zakupie !! Jeśli ktoś ci takie głupoty gada, to lepiej do niego nie jedz.
                            DIAMONDBRITE Ÿ 6 Lat Gwarancji lakier i tapicerka.
                            Daj sobie spokój z czymś takim jak Diamondbrite, to jedna wielka ściema. A już największą ich ściemą jest ta gwarancja - uwierz mi nikt nie da ci gwarancji na wosk na więcej niż 6-7 miesięcy a na powlokę kwarcową na dłużej niż 1-1,5 roku. Pomijam już że kwestia utrzymania się na aucie wosku czy też powłoki w olbrzymim stopniu zależy od sposobu użytkowania auta, więc nie da się tu udzielić gwarancji. Ktoś kto ci mówi, że da ci 6-cio letnią gwarancję ładuje cię w bambuko, aż miło. Najlepsze istniejące na rynku woski, po świetnym przygotowaniu powierzchni utrzymają się na lakierze ok. 6-7 miesięcy. Najlepsze powłoki kwarcowe utrzymają się przez ok. 1.5 roku.

Wosk o wysokiej zawartości Carnauby.
                            co to oznacza? Bo dla człowieka niezorientowanego w temaci to jest jak lep na muchy. Dla kogoś kto siedzi w detailingu, puste nic nie znaczące hasło.
                            Tu na przykład http://www.swissvax.pl/index.php?id=18&tx_produkty_pi1[prod]=103 jest wosk o wysokiej zawartości Carnauby ( 76 %) tylko że kosztuje .... 4 tys zł.
                            i tu: http://moto.allegro.pl/wosk-formula-...968911490.html jest wosk z "wysoką zawartością wosku carnauba" 8)

Renowacja i odswiezenie
                            Odświeżenie lakieru.
                            Podstawowa korekta lakieru pozwala usunąć znaczącą część zmatowień i zarysowań pozostawiając wysoką głębię koloru.
                            Korekta, czy raczej ... zwyka plolerka Bo za podana kwotę korekty lakieru przeprowadzić się nie da (chyba że ktoś działa w fundacji "mam marzenie"). Za 250 zł da się za to zrobić polerkę, ale z korektą lakieru będzie to miało niewiele wspólnego.
                            damcyk, cudów nie ma. Kosmetyki do detailingu są drogie, bardzo drogie. Dodatkowo profesjonalny proces detailingu wymaga czasu i niesamowitej wręcz dokładności, to też kosztuje. Także nie istnieje możliwość, zarobkowego przeprowadzenia detailingu z prawdziwego zdarzenia za podane przez tę firmę kwoty.

Jest baaaaaardzo dużo firm, które w swojej ofercie mają słowo "detailing", który z prawdziwym detailingiem nie ma absolutnie nic wspólnego. Parę miesięcy temu byłem z czystej ciekawości, w takiej firmie, gdzie za 200 zł chciano mi przeprowadzić "detailing" lakieru w ciągu .... 4 godzin :lol: Podczas gdy normalnie taki proces trwa 1,5-2 dni i kosztuje ok. 1000 zł.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• cysterniarz
                              RS
                              • 2008
                              • 1887
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ahoj wszystkim zwariowanym wariatom (niedługo też taki będę) :helm
                              Czytając ten cały wątek :spin: już się uzależniłem, a co to będzie na wiosnę .

Pomocy w weryfikacji stafu, który wybrałem, może gdzieś jest przerost formy nad treścią i można zejść na coś innego tańszego.
                              Kolor srebrny więc głębi aż takiej nie wyciągnę, bardziej mi zależy na dłuższym utrzymującym się wosku i zabezpieczeniu lakieru niż chwilowym lustrze na pokazy.

Myjka - jest
                              2 wiadra cynkowane z GS’u – są
                              Ścierki z mikrofibry (grube i gładkie) – są
                              Rękawice z mikrof. do mycia - są
                              Ręcznik do osuszania – jest
                              Woda ze studni - jest

do zamówienia:
                              1) Szampon – Meguiars NXT Generation Car Wash 532ml – 34,99 zł
                              2) Usuwanie owadów i smoły - Nielsen Tar & Glue Remover 1000 ml – 44,50 zł
                              3) Glinka - Bilt Hamber hard czy soft ? 200g – 59,99 zł
                              4) Wosk - Meguiar's Mirror Glaze #16 312g – 77,90 zł
                              5) Szyby - Autoglym Car Glass Polish 325ml – 37,99 zł
                              6) Tapicerka – Nielsen Nap Low Foam 1000ml – 29 zł
                              7) APLIKATURY - ShowCarShine Microfiber SOFT FOAM 1-PACK – 6,99 zł x3 ???
                              APLIKATURY - ShowCarShine Aplikator czarny (do opon) – 2,50 zł
                              8 ) Kokpit wnętrza - Meguiars natural shine 450ml – 44,99 zł
                              9) Plastiki zewnętrzne - AUTOGLYM BUMPER CARE 325ml – 39 zł
                              10) Opony - SHINY GARAGE BACK2BLACK 500ML – 39,90 zł ???

Będę zasysał ze sklepu showcarshine.pl bo wszystko tam jest i nie trza bulić za kilka wysyłek.

Pytanie jaka glinka hard czy soft (cena ta sama) – lakier 5 letni
                              Coś pominąłem ? (oby nie bo qźwa ciężko będzie ukryć te wydatki przed domowym dyrektorem finansowym)

ja pitole po co ja to czytałem lacze

Komentarz

• lu5asz
                                RS
                                • 2011
                                • 2006
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

cysteniarz , dbanie o czystosc samochodu to extra sprawa,a ze troche ciągnie po kieszeni,no cóż.
                                Nie wiem ,jaka masz rekawice do mycia,ale mam nadzieje ze wiesz ,ze im lepsza tym potem mniej bedziesz wkurzony,ze rysy sie pojawiaja.W Twoim zestawieniu nie widze cleanera,a przydałoby sie przygotowac lakier przed nalozeniem wosku.Tak samo nic nie widze do oczyszczenia lakieru przed myciem,taki Prickboart by sie przydał no i cos do felg Iron-x drogi ale mega skutecznyPoza tym wybrales duzą puche wosku,starczy Ci na pare lat,moze lepiej jakis testerek wziasc.Moze takie FK1000 (bardzo ladny efekt na lakierze,jakby oblany szkłem i dlugo sie trzyma).Dressing do opon polecam Nielsen brillance lub ValetPto Traditional tyre dressing.Plastiki zewnetrzne,fajny jest ValetPro dionysusu trim glitz lub 303 Aerospace .
                                Duzo by jeszcze pisać
                                P.S. nie loguj sie na Autokosmetyka.pl bo juz bedzie po Tobie i Twojej kasie
                                Kondziu

OCP

Komentarz

• cysterniarz
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 1887
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez lu5asz
                                  Nie wiem ,jaka masz rekawice do mycia
                                  rękawice mam 2 miekkie z mikrof z takimi wystającymi sutkami z jednej strony :wink:
                                  nie widze cleanera,a przydałoby sie przygotowac lakier przed nalozeniem wosku
                                  czytałem, że jedni stosują, inni nie i po glinkowaniu wosk trzyma się podobnie czasowo, dlatego wywaliłem z zestawienia
                                  cos do felg Iron-x
                                  felgi będę robił plastidipem na czarny mat dlatego na razie bez chemii, żeby nie zeżarło farby
                                  wybrales duzą puche wosku,starczy Ci na pare lat,moze lepiej jakis testerek wziasc.Moze takie FK1000 (bardzo ladny efekt na lakierze,jakby oblany szkłem i dlugo sie trzyma)
                                  zielony jestem jak zadek ogórka dlatego wybrałem ten polecany przez większość
                                  Dressing do opon polecam Nielsen brillance lub ValetPto Traditional tyre dressing.Plastiki zewnetrzne,fajny jest ValetPro dionysusu trim glitz lub 303 Aerospace .
                                  przyjąłem :wink:
                                  nie loguj sie na Autokosmetyka.pl bo juz bedzie po Tobie i Twojej kasie
                                  już dodany do zablokowanych adresów :lol:

a jak z tą glinką brać softa czy harda ?
                                  BILT HAMBER AUTO CLAY 200g REGULAR (HARD)
                                  BILT HAMBER AUTO CLAY SOFT 200g
                                  obie w cenie 59.99

Komentarz

• andrzej111
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1391

Szampon to tylko duragloss 913

Jak lubisz matową deskę to polecam 303 aerospace, próbka kosztuje 10zł a spokojnie wystarczy na całe lato

Rękawicę tylko Car Pro wool wash mitt - to mój najbardziej udany zakup ze stuffu do mycia auta, kupisz i polecisz każdemu kto będzie stał przed wyborem rękawicy

Cudo do tapicerki bym sobie podarował bo tylko wetrzesz brud, chyba że chcesz tym potraktować plastiki w środku?

Do plastików na zewnątrz nie polecam AG Bumper Care, mam i niestety spływa zostawiając przy tym zacieki, teraz bym kupił coś z ValetPRO

Ja na opony daje marketowy szit w sprayu mimo że Meguiars endurance tire gel leży w piwnic - szit dłużej trzyma i nie schodzi po kilku deszczach...

Komentarz

• zak14
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 605
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez andrzej111
                                      Szampon to tylko duragloss
                                      Popieram, choć nieco wydajniejszy jest DJ Born to be mild, ale ten fajnie pachnie i ma niezłą pianę - po przetestowaniu nabyłem galon.
                                      Jak lubisz matową deskę to polecam 303 aerospace
                                      Ja tego używam na plastiki zewnętrzne, wewnętrzne, w komorze silnika i na opony (moim zdaniem trwalszy w tym zastosowaniu niż Nielsen Brilance).
                                      cudo do tapicerki bym sobie podarował
                                      Popieram, lepiej jakiś APC.
                                      Zamieszczone przez cysterniarz
                                      Bilt Hamber hard czy soft
                                      Jednak soft - będzie ostrożniej.

W sprawie cleanera - ja bym jednak rekomendował zakup. W ostateczności IPA, żeby przynajmniej pod wosk odtłuścić.
                                      Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• andrzej111
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1391

Ja do plastików do środka kupiłem autoglym interior shampoo i daje radę.
                                        Poza tym przyda się w tym roku jak mistrzunio będzie mi prał tapicerkę.

Komentarz

• Alonzo_
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2460
                                          • Hyundai

Witajcie.
                                          Nigdy nad kosmetyką auta sie nie "pochylałem". Efekt był jak i był -mizernota po bezdotykówkach.
                                          Ale o moją nową furkę chciałbym bardziej zadbać.
                                          Jestem laikiem w tych sprawach. Troszkę ostatnie dni czytam ale info jest tyle, że mnie głowa boli.
                                          Ktoś może mi zarzucić , że właśnie chce iśc na łatwiznę ale ja wolę skorzystać z doświadczenia i wiedzy ludzi w tym siedzących niż kombinować.
                                          Auto ma 1,5 miesiąca. Nófka. Kolor ciemno stalowy metalik ( jak w podpisie link).
                                          Stoi na dworze ale od wiosny dostanie swój garaż. Zabiegi chciałbym przeprowadzić powiedzmy kwiecień jak sie wiosennie i cieplej zrobi.
                                          Czy możecie mi z własnego doświadczenia zaproponować jakiś konkretny zestaw Waszym zdaniem optymalny - konkretne produkty?
                                          Powiedzmy średnie półka, zależy mi na dobrym długotrwałym (6-8 m-cy) efekcie. Chciałbym robić 2 zabiegi w roku- na wiosne i na zimę.
                                          Teraz chodzi o wiosenny zestaw. Nie mam konkretnego budżetu. Interesuje mnie dobra średnia półka.

Pytania dodatkowe:
                                          Aktywna piana na wstępie czy coś delikatniejszego - co ?
                                          Nurtuje mnie korekta lakieru. Czy robić w nowym aucie? Nie mam sprzętu do mechanicznej roboty. Jeśli tak to czy do ręcznej korekty/polerki coś polecicie? Czy jednak mechanicznie i zlecić ten etap komuś?

Tyle tego, że sam nie wiem. Czy na nowe auto robić wszystko po kolei zgodnie ze sztuką czy np AIO? Ale czytam, że to efekt słaby i krótkotrwały. Wosk ....syntetyczny czy naturalny.....? Ech

Koledzy, proszę o wyrozumiałość i konkretne propozycje zestawów.
                                          Jeśli gdzieś był taki "gotowiec" dla mnie idealny to poproszę info na której stronie

Pozdro

Komentarz

• cysterniarz
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 1887
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Cudo do tapicerki bym sobie podarował bo tylko wetrzesz brud, chyba że chcesz tym potraktować plastiki w środku?
                                            Zamieszczone przez zak14
                                            Popieram, lepiej jakiś APC.
                                            muszę uprać fotel kierowcy bo wylał mi się redbull i jest plama i tylna kanapę gdzie jeździ młody - tam już jakieś obce formy życia zakładają powoli swoje kolonie :roll:
                                            utoglym interior shampoo
                                            APC lub to będzie lepsze do prania od Nielsen Nap Low Foam?
                                            Widziałem foty w tym wątku i ładnie golił, nawet zgnojony beżowy podłokietnik odnowił.
                                            Zamieszczone przez zak14
                                            W ostateczności IPA, żeby przynajmniej pod wosk odtłuścić.
                                            taki zwykły isopropyl? http://showcarshine.pl/przygotowanie...tomizerem.html

dzięx za rady ale raczkuję jeszcze. Po robocie fotorelacja będzie

Komentarz

• lu5asz
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2006
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

cysteniarz , jesli juz tak bardzo nie chcesz cleanera,czego nie bardzo rozumiem,to przynajmniej kup IPA,odtluscisz lakier i wosk dlugo posiedzi. Glinką nic zlego nie narobisz,pamietaj tylko o poslizgu dla niej,ja mam soft i daje super rade.
                                              Alonzo_ , dużo by pisac Musisz poczytac ten watek od poczatku i naprawde duuuuzo sie dowiesz.Tak po krotce to nawet jak masz nowy lakier to moze on wymagac korekty lakieru,poza tym piszesz ze chcialbys ten efekt utrzymac na 8 m-cy ,w tym wypadku pozostaje jedynie powlkoka kwarcowa.NAturalne woski lub sealenty trzymaja krocej,te pierwsze jeszcze krocej bo ich zadaniem jest uwidocznienie piekna lakieru,sealenty zas zabiezpieczaja na dluzszy czas .
                                              Kondziu

OCP

Komentarz

• PiotrekSBI
                                                Drive
                                                • 2012
                                                • 61

co polecacie na plastiki zewnetrzne chodzi o czarne listwy na zderzakach i drzwiach

Komentarz

• lu5asz
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2006
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

co polecacie na plastiki zewnetrzne chodzi o czarne listwy na zderzakach i drzwiach
                                                  303 Aerospace lub ValetPro dionysusu trim glitz
                                                  Kondziu

OCP

Komentarz

• Alonzo_
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 2460
                                                    • Hyundai

Alonzo_ , dużo by pisac Musisz poczytac ten watek od poczatku i naprawde duuuuzo sie dowiesz.Tak po krotce to nawet jak masz nowy lakier to moze on wymagac korekty lakieru,poza tym piszesz ze chcialbys ten efekt utrzymac na 8 m-cy ,w tym wypadku pozostaje jedynie powlkoka kwarcowa.NAturalne woski lub sealenty trzymaja krocej,te pierwsze jeszcze krocej bo ich zadaniem jest uwidocznienie piekna lakieru,sealenty zas zabiezpieczaja na dluzszy czas .
                                                    A collinite 476 - czyta się ze niby pół roku trzyma?

OK, skoro nie da sie na łatwiznę będę musiał jakiś zestaw skompletować :|

Komentarz

Pracuję...